Fair Trade čokoláda a kakao

Nejkvalitnější kakaové boby rostou v Latinské Americe, ale drtivá většina kakaa na světových trzích a výrobcích pochází z Afriky. Zde je také horší situace, co se týká zejména dětské práce při pěstování a zpracování kakaa. Pachuť sociální situace dělníků na plantážích dělá kakao více hořké, než ve skutečnosti je. Proto je vhodné kupovat Fair Trade kakao a z něj vyráběné kvalitní a etické Fair Trade čokolády. Ty se vyznačují poctivou a spolehlivou kvalitou zajištěnou lidskými podmínkami při pěstování potřebných surovin. Právě díky tomu nemusí být čokoláda šizená, ale naopak se drobným pěstitelům a zpracovatelům vyplatí produkovat kakao opravdu kvalitní a čisté; bez příměsí či náhražek.

 

Fair Trade kakao

Fair Trade kakao pro výrobu čokolád se pěstuje v přítmí nižšího patra vlhkého tropického lesa jako součást polo-přirozeného ekosystému. Kakao roste tradičním způsobem, na rozdíl od konvenčně pěstovaných kakaovníků. Ty jsou v monokulturách vystaveny přímému slunci a mají tak vyšší výnosy. Pro svou vysokou náchylnost k chorobám však vyžadují chemické ošetřování, hnojení a vydatné závlahy.